Sabtu, 12 Mei 2012

7 PRINSIP UTAMA: PANDUAN UNTUK RAKYAT BUAT PENILAIAN

Ucapan YAB PM semasa himpunan Sambutan ulangtahun UMNO ke-66 di studium bukit Jalil pu3 abadikan dalam bentuk teks pada pengumumannya 7 prinsip utama sebagai panduan. Baca ya.

Perdana Menteri menggariskan tujuh prinsip sebagai panduan untuk rakyat membuat penilaian dan pertimbangan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke -13

YAB DS Najib menjelaskan tujuh prinsip yang dikemukakannya adalah berdasarkan tempoh hampir tujuh dekad UMNO berjasa kepada negara.

"Saya nak papar tujuh prinsip yang boleh bantu kita buat penilaian dan pertimbangan. Pertama, antara Barisan Nasional (BN) dan pembangkang mana satu kepemimpinan yang dipercayai dan janji ditepati? Siapa yang buat segalanya? Barisan Nasional!

"Selain itu, 22 janji yang pembangkang beri... sebahagian besar tak ditunaikan di Selangor. Siapa yang gagal uruskan soal air? Banyak lagi mereka gagal. 
"Yang kedua, kita mesti tentukan esok lebih baik daripada hari ini. Antara BN dan pembangkang siapa yang boleh jamin rakyat Malaysia esok lebih baik dari hari ini," katanya.

Seterusnya, Najib berkata, rakyat juga perlu membuat pertimbangan pihak mana yang boleh memelihara keluhuran perlembagaan, kedaulatan undang-undang, kesucian agama Islam dan Raja-Raja Melayu serta hak-hak kaum lain di negara ini. 


Prinsip keempat, katanya, rakyat perlu memilih siapakah antara BN dan pembangkang yang mampu menguruskan ekonomi dengan baik dan boleh membawa pertumbuhan yang memberangsangkan.

"Kelima, siapa yang boleh pelihara keharmonian negara? Keenam, siapa yang boleh buat perubahan dan pembaharuan secara tersusun? Siapa yang buat transformasi negara?" katanya.

Prinsip terakhir, kata Perdana Menteri, adalah rakyat perlu memilih pihak yang benar-benar boleh memelihara kemakmuran negara sehingga Malaysia dapat mencapai status negara berpendapatan tinggi.

Berikutan 'demam' pilihan raya mula melanda rakyat, Najib secara berseloroh berkata, beliau mahu menghadap Yang di-Pertuan Agong esok.

"Oleh kerana bahang pilihan raya dah dapat kita rasai dan ramai sudah pun kena demam pilihan raya... saya lihat malam ini hebat... rasa-rasanya esok saya nak menghadap Agong. Kita sudah sedia? Boleh menang?" Soal Najib yang sekali lagi menerima sorakan semangat yang hebat daripada anggota UMNO yang hadir. 

Najib berkata, perhimpunan malam tadi menjadi bukti sokongan dan dukungan kaum Melayu yang semakin meningkat kepada UMNO dan BN. 

"Di malam yang bertuah dan bersejarah ini biarlah stadium ini jadi saksi kita semua umat Melayu berkumpul dengan penuh semangat dan keyakinan. Siapa kata sokongan dan dukungan Melayu pada UMNO sudah menurun?

"Hari ini kita saksikan sokongan kita yang semakin meningkat. Saya nak tanya kalau kedudukan perlembagaan orang Melayu, apabila Islam diasak, institusi negara diperlekeh... siapa ke depan pertahankan kalau bukan UMNO?" katanya.

Perdana Menteri berkata, rakyat perlu memelihara kemakmuran yang sudah dibawa ke seluruh pelosok tanah air dan tidak sesekali membiarkannya dibinasakan di tangan pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Biar berputih tulang, jangan rakyat dan bangsa putih mata. Kerana kelak kita tidak mahu lihat anak-anak cucu terbangsat hidup mereka. Maka kepada semua saya berpesan, kepada semua saya beri pedoman janganlah kita terpalit darah meracun sandiwara lawan dan menempah alam kegagalan.

"Ayuhlah! Jangankan gerimis, hujan pun mari kita redah. Jangan ribut taufan pun mesti kita harungi. Jangan air bah, gelombang badai pun harus berani kita harungi. Jangankan gerhana, gelap gelita pun pasti kita terangi. Ayuhlah semua.

"Biar berdentum guruh di langit, walau kilat sambar-menyambar. Berpaksikan kepada parti UMNO, berbekalkan kepada janji oleh Barisan Nasional. Hidup UMNO, hidup Barisan! Selamat hari ulang tahun UMNO,"


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan