Rabu, 2 Mei 2012

BUDAK DEMO BERSIH DIHADAPKAN MAHKAMAH

Tiga penuntut Universiti Malaya (UM) kini berada di mahkamah pusat pengajian tinggi itu untuk menghadapi perbicaraan berhubung kesalahan melanggar Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) kerana mengadakan demonstrasi menuntut pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bulan lalu.

Mereka bangga di dakwa

Ketiga-tiga mereka, pemimpin dan aktivis Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), dilihat masuk ke bilik hal ehwal pelajar UM untuk dibicarakansekitar jam 9.30 pagi.

Keputusan dijangka diumumkan pada jam 11.

Tiga penuntut itu terdiri daripada Pengerusi SMM, Mohamad Safwan Anang, Setiausahanya Haziq Abdullah Abd Aziz dan Pengerusi Malaysia Bangkit, Mohd Syahid Zaini.

Mereka menerima notis hadir perbicaraan pada 26 April lalu.

Mohd Syahid, 23, merupakan penuntut tahun akhir jurusan Pendidikan Politik Islam, Safwan, 23, penuntut tahun ketiga Pendidikan Islam dan Haziq, 20, pula pelajar tahun satu Undang-Undang.

Ketiga-tiga mereka yang memainkan peranan penting dalam menggerakkan demonstrasi menuntut pemansuhan PTPTN di ibu negara dikenakan tuduhan di bawah Seksyen 16C Auku, bawah kaedah 3(a)(i) dan 3(a)(ii), didakwa memalukan universiti dan memudaratkan ketenteraman awam.

Sumber: blog bro jinggo

Ceh! Bangga didakwa? Banyaklah bangganya mereka ni. Emak bapa depa banggaker nk membayar kesalahan anak yang ada otak tapi tak berakal ni?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan